Rendszerkritika

Rendszerkritika

Trump a hadvezér

2018. január 10. - csakegykisember

A világ legnagyobb hülyesége, ha egy állam azt követeli egy (vagy több) másiktól, hogy fegyverkezzen jobban.

Nem titkolom, hogy szerintem Trumpnak annyi esze van, mint egy marék önbizalommal teli hernyónak, amely lepkének képzeli magát, akik még kifejlődve sem agysebészek, de legalább szépek.  Trump megrekedt a bábozódás és a kikelés folyamata között. A világ pusztulását látom abban, hogy egy ilyen beszélni, viselkedni, stratégiai döntéseket hozni képtelen, szenvtelenül hazudó ember a világ egyik vezető országának az elnöke. valakitől valami pletykát, vagy csak egy gondolatmenetet, ebből hoz egy elég egyszerű következtetést és onnét kezdve ehhez makacsul ragaszkodik még akkor is, ha gyakorlatilag rajta röhög, vagy rökönyödik meg az egész világ. Nem a döntésén, hanem az ostobaságán.

 

Mi a csuda történhetett az ovális irodában, amikor Trump arra jutott, hogy elkezdi csesztetni a többi Nato tagot?

Én csak annyira vagyok pacifista, mint minden normális férfi (vagy nő), aki nem szereti az öldöklést, de izgalommal teli borzongással figyeli és csodálja a kütyük csimborasszóját, a haditechnikát. Főleg akkor, ha ez végül nem eredményezi a hadi kiadásainak növekedését arra való hivatkozással, hogy versenybe került, sőt Trump logikája azt mutatná, hogy még csökkennie is kéne. 

Ha ez az állam katonailag gyenge, akkor azt kérni másoktól, hogy legyenek nála még sokkal erősebbek, egyszerűen netto ökörség. Mintha nem láttunk volna éppen elég példát arra a történelemben, hogy államokat úgy igáztak le, hogy a vélt szövetségesek azon tanakodtak, hogy érdemes-e háborúba sodródniuk más miatt.

Ha az állam hadereje jelentős, akkor eljátszhatja a hatalommal bíró rendrakó szerepét bárhol a világban. Indíthat (és elbukhat ) háborúkat, olyan helyeken is felmutathat katonai jelenlétet, ahol senki nem hívta őket és befolyással bírhat nemzetek, nyersanyagok, ásványkincsek, gazdasági potenciált mutató területek fölött. Mostanában elég azt mondani, hogy mindez a demokrácia megerősítéséért történik és már rendben is van minden. Arra ösztönözni más országokat, hogy ők is erősödjenek, ezzel erős konkurenciát teremteni saját magunknak szintén ostobaság.

Hacsak nincsenek a háttérben zsíros kis fegyverbizniszek. Logikus lehetne, hogy ha más ország többet költ fegyverekre és nincs hadiipara, akkor majd tőlem vesz fegyvereket és az lendít egyet a gazdaságomon. Igen ám, de a fegyverbiznisz mindenhol jó üzlet és csak akkor vesz bárki külföldről mindent, ha nincsen hazai. A hazai pedig simán jelentheti azt is, hogy európai, kinőhetnek a jelenleginél sokkal erősebb és hatékonyabb konszernek, amelyek gondos kutatás-fejlesztéssel hamar utólérhetnek bármely nemzetet. Azokban az időkben, amikor egyre több szót hallunk egy EU haderő léterhozásáról, ez kifejezett stratégiai hiba az USA részéről.

2017 03. 16, Washington DC, Fehér ház, Műveleti szoba, stratégiai stábmegbeszélés.

Jelen vannak:

Donald Trump mint elnök

Jared Kusher mint stratégiai tanácsadó

Ivanka Trump mint Ivanka Trump

James Mattis Tábornok mint Védelmi miniszter

Rex W. Tillerson olajipari mágnás mint közeli ismerős

Jack Richardson tizedes - jegyzőkönyvvezető

 

Kushner:  Apuka, azon gondolkodtam, hogy téged hülyére vesznek a NATO tagok és a töredékét sem fizetik be annak a pénznek, amit vállaltak. Meg kellene őket ragadnod az ágyékuknál fogva, hogy tudják ki a főnök.

Trump: Na, úgy is megyek hozzájuk, majd megmondom nekik, hogy adják ide azt a pénzt, amit eddig elsunnyogtak. Ezek gyakorlatilag megloptak engem.

Richardson: Engedelmükkel a jegyzőkönyvbe pontosan kell beírnom az elhangzottakat. Kivették a kasszánkból a pénzt?

Jared: Be sem tették ezek a mocskosok!

Richardson: Úgy értik, hogy nem tették be a saját kasszájukba és nem költötték ők saját maguk a saját haderejükre?

Trump: Nem, adják csak ide azt a pénzt, amit mi már régen elköltöttük helyettük, amikor védtük a világot!

Mattis: Attól tartok, hogy ez a passzus nincs a NATO megállapodásban.

Trump: Akkor majd beleírom. Felmutatok az égre, hogy "ott egy bálna" és amíg oda néznek, addig gyorsan beleírom.

Mattis: Ehhez a tagállamok jóváhagyása is szükséges!

Trump: Ne legyen már ennyire hülye, maga szerint az engedélyük nélkül nem mutathatok fel az égre bálnát kiáltva?

Jared: Egyszerű ez az egész, mi itt fizetünk mindent, ők meg potyautaskodnak rajtunk. Nekik is van költségvetésük nem?

Ivanka: Nem tudom. Most jöttem vissza Európából, de én nem láttam ilyesmit, de ha te mondod drágám, akkor tuti van nekik. Papa, szerinted?

Trump: Gyönyörű költségvetésük lehet, nem olyan nagyszerű mint a miénk, de nyugodtan adhatnak belőle nekünk.

Mattis: Azt nem ide fogják adni, hanem a saját hadseregükre költik. Fejleszteni fogják a technikájukat, újakat találnak ki, dollármilliókat költenek majd kutatásra és fejlesztésre...

Trump: Miért tennék, amikor nekünk vannak fegyvereink, elég, ha azt megveszik.

Mattis: Mert tudják, hogy úgysem adjuk oda nekik a legújabb fejlesztéseket.

Trump: De olcsón adjuk a régebbieket!

Mattis: Attól tartok, hogy inkább csinálnak maguknak jobbat, ha már úgyis költeniük kell rá.

Jared: De az nekünk nem jó, mert még annyi fegyvert sem vesznek tőlünk, mint eddig.

Trump: A kis rohadékok, megpróbálnak kibaszni velünk, de majd én megmutatom! Majd erre hivatkozva mi is többet költünk fegyverkezésre.

Mattis: Nem hiszem, hogy ezt jóváhagyná bárki is, hiszen ők a szövetségeseink. ha ők erősödnek, nekünk sokkal inkább kellene az eddiginél is kevesebbet költenünk.

Ivanka: Ha nekik is sok és jó fegyvereik lesznek, akkor nem mi leszünk a legerősebb nemzet a világon? Akkor majd ők is indíthatnak háborút bárhol? Mostantól majd ők mondják meg hol kell megerősíteni a demokráciát?

Trump: Mekkora egy szemétládák ezek! Nem veszik a fegyvereinket, megerősödnek és elveszik az elsőségünket, jobb fegyvereik lesznek, mint nekünk, még az a szerencse, hogy külön-külön így is gyengébbek maradnak mint mi.

Mattis: Éppenséggel szó van egy EU haderő létrehozásáról...

Trump: Ezek rámennek a nyersanyagokra, meg az olajra, figyeljétek meg!

Rex: (suttogva, a telefonba) Hillary, de jó hogy elértelek, nem is beszéltünk a választások óta. Tudok egy-két dolgot Donaldról, ha gondolod, akkor találkozzunk...

 

igen, nekünk vannak a legjobb puskáink, ebben mi vagyunk az elsők és senki nem érti jobban ezt az ipart mint mi.

Mattis: Amennyiben van pénzük, akkor nem fogják más nemzettől függővé tenni a haderejüket. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszerkritika.blog.hu/api/trackback/id/tr5712610009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása