Rendszerkritika

Rendszerkritika

Kósai érvelés a korai focinyugdíj és az ellopott milliárdok mellett

2017. június 18. - csakegykisember

dirty_soccer_640_16-s640x468-196843.jpgKósa Lajos egyetlen mondatban hozta vissza a korkedvezményes nyugdíjazást és magyarázza meg, hogy miért lopnak olyan ütemben a fideszesek, mintha másnap rájuk ágna az armageddon. A mondat az volt, hogy azért kell megemelni a focisták éves fizetésének felső határát 125 millióról 250 millióra, mert nekik 35 éves korukig kell összeszedni azt a pénzt, amit a többiek egy életen át tesznek.

Nem vagyok jó véleménnyel a focistákról. Egyrészt állandóan köpködnek, ami nálam a sutyerákság legalja, ők meg a kamerák és néhány millió néző előtt teleköpködik a füvet, majd még meg is hemperegnek benne. Az adrenalin egyébként gátolja a nyáltermelést, azaz kevesebbet kellene csulázniuk meccs közben, ennek ellenére minden labdaérintést megelőz néhány tucat köpet. Akkor is, ha a kispadon ülnek. A magyaroknál nincs adrenalin, vagy ha van, akkor a mozgást gátolja, de ezt hagyjuk. Másrészt színészkednek, azaz a kemény férfias küzdelem helyett primadonnát játszanak. Szánalmas.

Amióta Orbán Viktor és Donald Trump megszűntette a világban a politikai korrektséget, azóta én is nyugodtan leírhatom az olyan sztereotípiáimat, mint hogy a focisták buták. Lehet, hogy azért focisták, mert buták, és a gyárban levernék a futószalagot, de lehet az is, hogy attól lettek ostobák, mert elkezdtek focizni és aklimatizálódtak. Hogy miért buták? Véleményem szerint már csak azért is, mert a köpéses, színészkedéses dolgot nem vágják és nem zavarja őket, ha az unokáik osztálytársai rajtuk fognak röhögni a neten lógva, viszont van egy kormányzatilag elfogadott nézet, miszerint ők olyan mértékben ostobák, hogy 35 éves koruk után gyakorlatilag a vegetatív funkciókon túl alig lesznek képesek bármire. A foglalkoztatáspolitikai döntéseknek van néhány alapvetése, miszerint minél tovább dolgozniuk kell az embereknek, hogy ne nyugdíjból éljenek, sőt a nyugdíjasok millióit kívánják most visszaterelni a munka világába. A fegyveres erőknél szolgálatot teljesítők korábban már akár 45 éves korukban is elmehettek nyugdíjba, de ezt is megszűntették, sőt elvették azoktól, akik korábban éltek ezzel a lehetőséggel.

A focistáink tehát 35 év felett hszontalan tagjai lesznek a társadalomnak, hacsak nem futnak be olyan széles ívű karriert, mint mondjuk Berki Krisztián. Életük azzal fog telni, hogy nagyfröccsös, pocakos sportársaikkal füstös söntésekben arról beszélgetnek, hogy megye 3-ban a Buszmáncsepegtető csapata azért rúgott egy gólt, mert kerek volt a kapufa és nem kocka. Jobb esetben kapnak majd néha felkérést egy-egy fontos posztra, hozhatnak marketing, de akár mérnöki döntéseket arról, hogy mitől ázik be a stadionra épített stadion alatti mélygarázs VIP szintje. Mindezt képesítés nélkül, mert egy csinos kis meztől a vídia keménységű kormányzati HR-es bármikor képes benedvesedni úgy két másodperc alatt. Genderfüggetlenül.

Egy szakképzés nagyjából két év alatt letudható, irányítják is a munkanélküliek tízezreit mindenféle oktatási központba kosarat fonni, meg zabot hegyezni tanulni. Ezt nem tudom miért írtam le, hiszen a téma szempontjából teljesen irreleváns.

A 36 éves focistának mi lesz a státusa? Munkanélküli, vagy nyugdíjas? Gyakorlatilag mindegy, mert biztonságiőrnek például így is jó, meg úgy is jó lenne, de csak akkor tartanak rá igényt, ha rugalmasan tudják kezelni a munkaidőt és a munkavégzés helyét, mint pl. hajnalban a választási irodánál, vagy vasárnap este a székháznál. Tudom, hogy nagyon leegyszerűsítem a dolgokat és a focisták is elmehetnek ennyi idősen még jogi, vagy orvosi egyetemre, de lássuk be, hogy egy labdarúgónak nem túl vonzó az a szakma, ahol a korábbi fizetésének csak a tizedét keresi, még ha Dr. van a neve ellőtt akkor sem.

A munka alapú társadalomban ha focizol, akkor 35 évig kell csak kibírnod. Nyugdíjasként simán lesz még vagy hat éved megszervezni anyád nyugdíjbavonulási búcsúbuliját.

Sok esetben érthetetlen az a sebesség, ahogy a fideszesek kilopnak minden második(harmadik, negyedik…) forintot az összes állami beruházásból, megrendelésből. Érthetetlen az a tempó, amikor egy hónap alatt költenek el négymilliárdot egy olyan kampányra, amey után a miniszterelnök kijelenti, hogy ettől függetlenül is pont ugyanannyira lett volna elszánt és gyakorlatilag a kampány sikerétől függetlenül ő minden úgy csinál ahogy korábban eltervezte. Igen ám, de ha a focistáknak 35 éve van összegyűjteni azt amit más egy élet alatt, akkor a politikusoknak erre négy, esetleg nyolc évük van. Szerencsés esetben tizenkettő, de akkor már ott lihegnek a nyakukban az ifjú titánok, akiknek ugyancsak négy, nyolc évük lesz elég pénzt összegyűjteni egy Pasa –parkra.

Ma van az országban 18 ezer regisztrált focista. Tegyük fel, hogy közülük minden harmadik eljut addig, hogy havonta több milliós fizetése lesz (azt hiszik túlzok és naív vagyok, igaz? Biztos, hogy én vagyok naív?!) Számoljunk hát kevesebbel, csak minden kilencedikkel és legyenek csak kétezren, átlagosan havi ötmilliós fizuval. Nem túlzás a szám, hiszen a módosított törvény havi húszmillióra emelte a korábbi, havi tízmilliós plafont, tehát vannak páran, akiknek a tízmillió is kevés volt. Havonta tízmilliárd megy el kétezer emberre. Az aktív karrierjük legyen tizenöt év. Az összesen 180 hónap. 180-szort ízmilliárdaz ezernyolcszáz milliárd.

Olyan politikusoból, oligarhából, talpnyalóból, stb. Akiknek meg kell adni legalább azt amit egy egyszerű focista kap van mondjuk ötezer. Nekik viszont a karrierjük nem 15 év, hanem mondjuk nyolc az aktív hatalomban és ez alatt kell megkeresniük azt a pénzt, amit egy focista 35 éves koráig, a többiek meg életük végéig. Mondjuk a minimálbérrel öt-tíz évet dolgozik valaki egy focista egy havi fizetéséért, de ezt most hagyjuk.

Egy focista 180 hónap (azaz a karrierje alatt) 900 millió forintot keres. Ha egy politikusnak ugyanerre csak nyolc éve van, akkor az havonta 9,4 millió forint bevételt jelent. Ezt hivatalosan nem lehet, csak közbeszerzésekkel és mutyikkal. Ötezer ilyen emberünk van, nekik elő kell teremtenünk havonta 47 milliárdot, nyolc év alatt összesen 4 512 milliárdot.

Mi meg olyan aljasok vagyunk, hogy szóvá tesszük, ha egy uszoda 25 milliárd helyett 200-ba kerül. Hát nem értik a kisemberek, hogy amíg nekik az egész életük ott van arra, hogy pénzt szerezzenek, a politikához közelállóknak alig van néhány évük? Mindegy, ha nem nyugszuk és esetleg jogi eljárást indítunk ellenük, akkor majd megvédi őket Dr. Dzsudzsák kirendelt védő.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszerkritika.blog.hu/api/trackback/id/tr712603573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2017.06.19. 06:31:01

Sok sebből vérzik a Kósa érvelése, (sajnos megszoktuk, nem is tudom egy értelmes ember miért vállalja ezt a megalázó, falubolondja szerepet), de azt azért megkérdezném, harmincöt felet mi a kisisten akadályozza meg a focistát, hogy dolgozzon?

Arcátlanság, hogy egyrészt a legszegényebbektől elvették az adókedvezményeket, mert mindenkinek ugyanazt az adó %-ot kell fizetnie, mert az az igazságos (ne, de ez más téma), ugyanakkor a másik kezükkel egy év alatt egy emberöltőnyi pénzt keresőknek meg adnak kedvezményeket, mert nehogy már mindenki ugyanannyit adózzon! Szégyelljék magukat! A becsületben megőszült, szegénysorsú nagyszüleik forognak a sírjukban.

konrada 2017.06.19. 10:39:35

@ebella:
Egyébként igazad van. Tényleg ne ugyannyit adózzon egy minimál, vagy egy átlagbéres, mint egy milliókat kereső focista!
...nagyon helyes, hogy az utóbbi után lényegesen több adót fizetnek be forintban....

ebella 2017.06.19. 11:36:18

@konrada: Akkor is ha kedvezményt kap a focista? Ne legyél benne biztos okoska!

Egyébként a boldogabb országokban mindig az fizet többet nem csak nominálisan, hanem százalékosan is, aki többet keres és ezzel a polgároknak nulla bajuk van. Igaz ott nem ilyen piti percemberek a vezetők, a polgárok nevelést kaptak és nem a KISZ -ben szocializálódtak mint az Orbánék, akik csak a saját zsebük tömésével vannak elfoglalva. És ahogy mondták is az emberek értékmérőjét, büdösbunkó elvek szerint, mindenki annyit ér amennyije van. Bugrisok.

Én keresek majd annyit mint egy kifejezetten jó magyar focista. de nulla bajom lenne vele, ha nem 15, hanem 25 százalék adót kellene fizetnem. (A nyugdíjamat se kérem, pedig járna, de van jó jövedelmem, minek?) Most amivel többet kapok, az utolsó fillérig a bajban lévők megsegítésére használom. Ezt persze egy olyan arc, aki szarik azokra akik rosszabbul élnek nála, nem fogja soha megérteni. Egyszerűen nem tanította megy az anyja mi az az emberség. Sajnos.

Nehogy egyszer te is lebénulj mondjuk, és úgy bánjanak veled, ahogy te bánsz ma a szegényekkel, nyomorultakkal, rászorultakkal, csak mert pár tízezerrel ezerrel többet keresel!
süti beállítások módosítása